Is krachttraining op latere leeftijd belangrijk?
Er stelde iemand mij ooit de vraag tot welke leeftijd kan ik krachttraining blijven doen? Mijn antwoord was toen ook meteen zolang jij je goed voelt kun je krachttraining blijven doen, je bent dus nooit te oud om aan krachttraining te beginnen. Aan krachttraining op latere leeftijd zitten dan ook veel voordelen waar sommige mensen niks van afweten. Ik zal in deze blog dan ook uitleggen wat de voordelen van krachttraining zijn op latere leeftijd. Wat ik wel meteen erbij wil vertellen is, als je op latere leeftijd aan krachttraining begint is het zeker belangrijk om dit te doen met een personal trainer of fitness instructeur. De juiste houding en de juiste techniek voorkomen dan ook blessures of nare situaties ontstaan zoals vallen tijdens het sporten
Waarom is krachttraining dan zo belangrijk?
Het is bewezen dat ouderen die minder bewegen meer klachten krijgen met hun gezondheid. Zo heb je misschien wel ooit gehoord van sarcopenie, heb je dat niet dan volgt hier een korte uitleg. Sarcopenie wil eigenlijk zeggen krachtverlies, zo is het bekent dat rond je 30ste levensjaar je spiermassa langzaam afneemt en rond je 50ste levensjaar gaat dit nog een stukje sneller. Dit betekent dan ook krachtverlies in de benen, handen, armen, buik en onderrug dus je kunt dus eigenlijk spreken over het hele lichaam. Het verliezen van kracht gaat geleidelijk aan je zult dus in eerste instantie er ook niet veel van merken. Wanneer merk je er dan iets van? Een paar voorbeelden van wanneer je het kan gaan merken, zo kon je eerst makkelijk de tuin doen maar nu moet je voortaan rusten tussendoor, opeens niet meer zelf kunnen opstaan uit de stoel, niet meer zelfstandig uit bed kunnen komen en zo kun je dus ook denken aan niet meer zelfstandig douchen en naar de wc gaan. Maar gelukkig kunnen we er ook iets tegen doen om het proces te vertragen of om zelf weer spiermassa te winnen en daar is krachttraining dan een mooi voorbeeld van.
Zo blijven ouderen die aan krachttraining doen langer zelfredzaam en zelfstandig. Door voldoende te bewegen houden ze hun spieren en uithoudingsvermogen op peil en verkleint de kans op botbreuken en lichamelijke beperkingen. Niemand is dan ook te oud om aan krachttraining te doen dat komt omdat iedereen op zijn eigen niveau begint.
Ouderen en krachttraining.
Het val risico bij ouderen ligt een stuk hoger als bij jongeren, hoe komt dit dan? Dit komt omdat jongeren nog veel meer kracht hebben in hun beenspieren en zo het draaimoment van het lichaam kunnen vertragen tijdens de val. Ouderen hebben dus veel minderen kracht in hun benen omdat de spiercoordinatie afneemt. Vallen is dan ook een erg groot risico bij ouderen en zelf nummer 1 van oorzaken boven de 65 jaar waardoor ouderen te komen overlijden. Aan gezien we alleen maar aan het vergrijzen zijn in deze wereld en de oudjes dus snel zullen toenemen zal dit ook nog wel lang nummer 1 blijven. Er is dan ook een mooi spreekwoord voor wat hierbij zeker van toepassing is, het speekwoord luidt dan ook als volgt '' voorkomen is beter dan genezen''. Hiermee kun je dus uit opmaken ouderen die aan krachttraining doen en meer kracht krijgen in hun lichaam zullen dan ook minder snel vallen. Merk je dus dat je krachtverlies krijgt of je coördinatie word minder begin dan op tijd aan krachttraining.
Krachttraining voor ouderen draait niet om enorme biceps of een sixpack. Het gaat om functionele kracht. Kracht die u nodig heeft bij bewegingen zoals traplopen, opstaan uit een stoel of iets oprapen. Om dit te bereiken is het belangrijk om ‘samengestelde oefeningen’ uit te voeren. Dit worden ook wel ‘compound-oefeningen’ genoemd. Dit zijn oefeningen waarmee meerdere spiergroepen tegelijk worden getraind en dit lijkt het meest op bewegingen in het dagelijks leven.
Krachttraining is dus niet alleen nuttig om gewicht te verliezen op latere leeftijd. Het voorkomt ook sarcopenie (= verlies van spiermassa) en kracht. Cliënten voelen zich door middel van krachttraining ook gezonder en sterker. Daarnaast zorgt krachttraining voor een vermindering van klachten en symptomen als artritis, osteoporose, diabetes, depressies en rugpijn.
Vaak gaat het bewegen in een verpleeghuis vooral om functioneel bewegen zoals zitten, opstaan, iets pakken of ergens naar grijpen. Om krachtverlies te compenseren is krachttraining dan ook zeer belangrijk, moeten ouderen dan ook meteen van die zware gewichten op tillen? Nee, iedereen begint op zijn eigen niveau en kan vanuit daar opbouwen naar wat mogelijk is.
Krachttraining is dan als ware ook voor iedereen belangrijk, ik zeg dan ook altijd tegen mijn klanten probeer zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen zodat je zo lang mogelijk vitaal blijft.
Conclusie
Zeg nooit dat je dingen niet meer kunt omdat je ‘ daar te oud voor bent’. Studies hebben uitgewezen dat zelfs mensen in de 90 nog spieren kunnen opbouwen met krachttraining. Geef je lichaam reden om zich aan te passen en dan zal het dat doen, of je nu 30 of 90 bent! Daag jezelf en je lichaam uit.
Reactie plaatsen
Reacties