Wat is nu echt beter om te eten yoghurt of kwark ? Dit zijn dan ook producten die we bijna in iedere Nederlandse keuken terug vinden en dit is dan ook zeker niet alleen bij sporters in huis. Het zijn dan ook 2 producten die dan ook erg op elkaar lijken maar toch zijn er veel verschillen, in deze blog leg ik dan ook uit wat je beter kan eten yoghurt of kwark.
Wat is nu precies kwark?
Als ik tegen mijn klanten zeg je mag kwark gaan eten zodat we de eiwitten wat omhoog halen. Krijg ik vaak de vraag maar wat is dan precies kwark, vaak komen ze dan ook terug met yoghurt producten. Maar kwark is geen yoghurt. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Na fermentatie wordt de melk uitgelekt, of opgehangen, en wat overblijft is kwark. Je hebt veel verschillende soorten kwark in de supermarkt staan zoals mager, halfvol of vol. De bekendste kwark in Nederland en die ook in iedere supermarkt is te vinden is de franse kwark.
Wat is nu precies yoghurt?
Yoghurt is het fermenteren van melk met bacteriën en wordt overal ter wereld toegepast. Hier in Nederland gebruiken we eigenlijk standaard 2 verschillende bacteriën namelijk, de LactobacillusBulgaricus en de Streptococcus thermophilis. Deze bacteriën geven de zuren smaak en dikke textuur aan de yoghurt. Hoe kan het dan zijn dat sommige yoghurt soorten zo anders smaken? Dat komt omdat per gebied de bereiding net iets anders is, het grote verschil is dus waar de yoghurt gemaakt wordt.
Ook yoghurt komt dus in verschillende vormen voor zoals mager, halfvol en vol. Bij yoghurt heb je ook nog keuze uit verschillende smaken zoals chocolade, fruit smaak of yoghurt met siroop. Dit is dus het zelfde als bij de kwark.
Waardes van kwark en yoghurt
kwark
Waardes 1 schaaltje (150 gram) | Mager | Halfvol | Vol |
---|---|---|---|
calorieen KCAL | 77 | 116 | 177 |
Koolhydraten | 5,7 | 6 | 5,4 |
Waarvan Suikers | 4,7 | 6 | 4,2 |
Vetten | 0 | 4,8 | 12 |
Eiwitten | 12,6 | 11,3 | 11,3 |
Yoghurt
Waardes 1 schaaltje (150 gram) | Mager | Halfvol | Vol |
---|---|---|---|
Calorieen KCAL | 56 | 75 | 84 |
Koolhydraten | 6 | 6,5 | 5,1 |
Waarvan suikers | 6 | 6,5 | 4,1 |
Vetten | 0,3 | 2,3 | 4,1 |
Eiwitten | 6,1 | 6,3 | 5,7 |
Maar wat zijn nu echt de verschillen tussen kwark en yoghurt?
Je ziet al meteen dat er duidelijk verschillen zijn tussen kwark en yoghurt. Zo zullen we nu per waarde kijken wat de beste keuze is en uiteindelijk tot een eind conclusie komen wat het beste is. Hieronder zal ik dan ook de verschillende waardes uitleggen.
Calorieën Kcal.
Als we naar de calorieën kijken zien we een groot verschil tussen kwark en yoghurt. We zien dus bij de producten een duidelijk verschil maar ook bij de verschillende varianten, zo zie je dus de calorieën oplopen van mager naar vol. Omdat veel mensen voortaan op hun calorieën letten is dan ook even goed om hier duidelijk naar te kijken. Kies je voor volle kwark dan krijg je dus per 150 gram al 177 kcal binnen en kies je voor volle yoghurt dan krijg je al 84 kcal binnen. Dit is dus best een verschil als je wilt afvallen en je dus heel erg op je calorieën let.
Wil je dus graag afvallen en kijk je echt goed naar je calorieën (raad ik niet aan want de macronutriënten, koolhydraten, vetten en eiwitten zijn net zo belangrijk) dan raad ik aan om te kiezen voor magere yoghurt. Je ziet dat hier dan ook de minste calorieën in zitten, hierbij kijken we dus echt alleen naar de calorieën.
Koolhydraten (suikers).
Als we naar de koolhydraten kijken zien we meteen dat het eigenlijk allemaal wel dicht bij elkaar ligt. Dus je denkt dan misschien al snel wat maakt het uit of ik voor kwark of yoghurt kies. Maar als we over koolhydraten praten, praten we eigenlijk ook altijd meteen over suikers. Dus we kijken dan ook meteen naar de suikers. Als je dan bij yoghurt en kwark in de tabel kijkt zie je dat je bijvoorbeeld bij magere yoghurt en halfvolle kwark dus gewoon puur suikers aan het op eten bent. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar magere kwark omdat hier weinig suikers in zitten als ik het vergelijk met de rest. Je zult al snel denken maar bij volle kwark scheelt het 1,2 gram suiker en dat is toch het meeste? ja dat klopt, maar ik kijk dan meteen verder naar de vetten.
Vetten.
Bij de vetten zien we meteen grote verschillen ontstaan bij de producten zelf al. Zo zie je bijvoorbeeld dat magere kwark 0 gram vet bevat en volle kwark 12 gram vet, dit is dan ook meteen een heel groot verschil. Als je dus op je vet let dan komt je eigenlijk meteen bij de yoghurt uit want je ziet dat dit een stuk lager ligt als bij de kwark. Moet je een keuze maken tussen magere kwark of magere yoghurt dan maakt het bijna niks uit en kun je dus weer door pakken door te kijken naar de eiwitten. Moet je dus een keuze maken tussen volle kwark en volle yoghurt dan is de keuze al snel gemaakt want volle yoghurt bevat dan ook al 7,9 gram vet minder.
Eiwitten.
Dan tot slot de eiwitten en voor veel mensen de voornaamste reden waarom ze kiezen voor kwark en yoghurt. Wat meteen opvalt is dat er een groot verschil zit tussen kwark en yoghurt. Je ziet dus dat elke variant van de kwark bijna het dubbelen of het dubbelen bevat van yoghurt. Als je dus fanatiek sporter bent of je moet simpel weg je eiwitten wat omhoog halen dan is de keuze duidelijk waarvoor je moet kiezen.
Wat is nu het beste kwark of yoghurt?
Nu we de verschillende waardes hebben laten zien en daarbij ook de verschillen. Kunnen we nu misschien wel tot een eind conclusie komen. Voordat we dat gaan doen moet je wel altijd goed naar je doelstelling kijken, wil je graag spiermassa aankomen en let je nergens op bijvoorbeeld of wil je graag afvallen en let overal op (macronutriënten). Als je dus erg op je eiwitten let dan is kwark voor jou de beste keuze maar let je juist op je calorieën en vetten dan kom je weer beter uit bij de yoghurt.
Wat raad ik mijn klanten dan meestal aan? Ik raad mijn klanten altijd aan om magere kwark te eten omdat hier veel eiwitten in zitten en weinig vetten. Dit komt ook omdat mijn klanten op alles moeten letten (macronutriënten).
Reactie plaatsen
Reacties