Aangezien 1 januari alweer een tijdjes achter ons ligt en de we al flink onderweg zijn met onze goede voornemens. 1 van die goede voornemens is dan ook zeker graag fitter worden, afvallen en vaker gaan sporten. De meeste mensen beginnen dan ook heel erg fanatiek en doen er alles aan om in vorm te komen. Een goede uitvoering (techniek en houding) is dan ook essentieel om geen blessures te krijgen tijdens het sporten. In deze blog zal ik dan ook een aantal tips benoemen die blessures in de sportschool kunnen voorkomen.
1. Gebruik je verstand.
Gebruik je verstand staat dan ook zeker op 1, ben je namelijk niet 100 procent fit ga dan ook zeker niet zwaar trainen of sla zelfs liever even de training over zodat je de volgende training weer alles kan geven. Krijg je tijdens de training bijvoorbeeld last van je knie, onderrug, schouders of anderen spieren, beschouw dit dan ook als een waarschuwing. Kies er dan ook voor om je lichaam rust te geven of het gebied te ontzien zodat het zo goed mogelijk kan herstellen. Pijn betekent dan ook zeker stoppen en op paracetamol training is dan ook zeker geen oplossing. Je kunt dan ook veel beter 2 weken rust nemen als langdurige klachten hebben.
2. Zorg voor de juiste kleding en schoenen
Je ziet namelijk veel mensen in de sportschool op hardloopschoenen trainen dit is dan ook perfect als je een uur lang op loop band gaat trainen (laat wel altijd je hardloop schoenen aanmeten door een professional.) Maar voor een uur krachttrainen geeft het bijvoorbeeld bij de squat te weinig ondersteuning aan je voeten. Zorg dan ook voor schoenen met voldoende ondersteuning en grip want uitglijden tijdens een oefening kan ook voor nare situaties zorgen. Zorg er ook voor dat je lekker kleding aan hebt waar jij je fijn in voelt, houd er wel altijd rekening mee dat een los shirt in de weg kan zitten bij een oefening.
3. Train met een schema en het liefste onder begeleiding.
Veel beginners weten dan ook niet precies wat ze moeten doen in de sportschool en beginnen dan ook luk raak maar wat oefeningen te doen. Hierdoor kunnen dan ook weer snel blessures ontstaan die we juist willen voorkomen. Het is dan ook belangrijk om niet meteen te hard van stapel te lopen. Neem voldoende rust tussen de spiergroepen want dit hebben ze in het begin dan ook echt nodig om te herstellen. Het liefste train je dus onder begeleiding zodat je schema helemaal perfect in onder is, met de juiste rust dagen. Ook wordt er op je houding en techniek gelet waardoor we de blessures weer kunnen voorkomen.
4. Zorg voor een goede warming-up.
Zoals de meeste wel weten zijn koude spieren vatbaar voor blessures. Het is daarom ook belangrijk om een juiste warming-up te doen, zorg er dan wel voor dat je een fullbody warming-up doet. Wat is dan een full body warming-up? Dat is dus een warming-up waardoor al je spieren meteen warm worden, denk dan aan een roeimachine en een assaultbike. Als je bijvoorbeeld op een dag alleen je benen gaat trainen dan zal fiets of rennen op een loopband ook voldoende zijn voor je warming-up.
5. Uitvoering en techniek.
Als je zorgt voor de juiste techniek en houding tijdens de oefening dan zullen er weinig blessures ontstaan. Daarom is sporten met een personal trainer of fitness instructeur ook belangrijk, deze professionals zien dan ook meteen wanneer de houding of techniek niet correct is. Zorg er dan ook voor dat je nooit gaat gooien/slingeren met de gewichten, dit is dan ook meteen een signaal dat het te zwaar is. Onthou dan ook altijd dat het goed uitvoeren van een oefeningen veel belangrijker is dan hoeveel gewicht er omhoog gaat.
6. Wees je zelf.
Hiermee bedoel ik dat je altijd naar jezelf moet kijken in de sportschool en niet moet kijken naar wat andere doen. Zo zie je vaak dat een vriend mee gaat en hij niet onder wil doen voor zijn vriend die bijvoorbeeld al 2 jaar fitnesst. Hierdoor zullen dan ook snel blessures ontstaan omdat er met te veel kilo word gesport.
7. Kijk goed naar de oefening en gebruik de basis.
Kijk altijd goed naar hoe je de oefening moet uitvoeren, gebruik je namelijk apparaten kijk en lees dan de instructie goed die op het apparaat staan. Heb je het gevoel dat je niet helemaal goed zit of staat, vraag dan een fitness instructeur of die even mee kan kijken tijdens de oefening en zo nodig iets aan kan passen aan de houding. Gebruik dan ook de basis oefeningen en begin niet meteen met de moeilijkste oefening, naar mate dat het beter gaat en je meer controle krijgt over de oefeningen kun je kiezen om de oefeningen moeilijker te maken. (gewicht, trainen met secondes, ect.)
8. Zorg voor een juiste cooling-down
Een goede cooling-down bespaart veel spierpijn in de dagen die na de training volgen. De meeste mensen doen dit dan ook in de voor van een licht cardio oefeningen zoals even uit fietsen of lopen. Ik raad ook altijd aan als je bijvoorbeeld 1 dag in de week je benen traint zeker op deze dag even uit te fietsen of te lopen zodat de afvalstoffen je lichaam kunnen verlaten en je spieren de kans krijgen om te herstellen.
Reactie plaatsen
Reacties