Wat is spiergeheugen?

Gepubliceerd op 16 november 2023 om 11:29

Spiergeheugen bestaat het echt?

Veel krachtsporters en mensen die naar de sportschool gaan zullen het fenomeen spiergeheugen wel eens hebben gehoord. Zo gaat Jan na een rust periode van 1,5 jaar weer fitnesse en neemt zijn nieuwe vriend Mike mee naar de sportschool die nog nooit naar de sportschool is geweest. Zo zal de ervaren sporter Jan weer snel op zijn ouder niveau zitten terwijl Mike er een aantal jaar over moet doen om wat spiermassa aan te komen. Maar bestaat er nu wel zoiets als spiergeheugen? in deze blog neem ik het helemaal met je door. 

Wat is spiergeheugen eigenlijk?

Spiergeheugen wil eigenlijk zeggen dat je sneller kracht en massa terug kan winnen dan het oorspronkelijke opbouwproces. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je niet nog eens 1 jaar hoeft te zwoegen om er 2 tot 3 kilo meer spiermassa bij te krijgen. Dit zal dus nu versneld gebeuren omdat je spieren het als waren hebben onthouden, spiergeheugen dus. 

 

Het begint allemaal met hypertrofie of te wel toename in spiermassa. Hypertrofie is het vergroten van het spiervezelvolume door opslag van ATP, CP en glycogeen. De toename van spiermassa is het gevolg van myosine en actinefilamenten en door een toename van sacroplasma in de cellen. Ook is een positieve eiwitsynthese is nodig om de groei van de spiercel te stimuleren. Als je dus goed traint, eet (vooral eiwitrijk eten) en slaapt dan zal dat op te duur lijden tot meer spiermassa. 

 

Maar als je even stopt met trainen dit kan zijn door een blessure of je gaat een reis maken en je onderhoud je spiermassa niet dan zal het ook weer verdwijnen helaas. Als je dus stopt met trainen zal op ten duur je spiermassa verdwijnen, het lichaam stoot het getrainde spiermassa af bij inactiviteit. Dit komt omdat het lichaam ervoor kiest om de energie ergens anders aan te besteden en niet aan spiermassa wat je op dat moment toch niet gebruikt. Het is dus altijd belangrijk om ook tijdens een lange reis actief bezit te zijn voor je spieren zodat je deze kan onderhouden en zo min mogelijk spiermassa verliest.

 

Zoals je al leest past je lichaam zich heel erg snel aan, als het lichaam niet meer geprikkeld word dan is de extra opgebouwde spiermaas niet meer nodig aangezien die niet meer worden geprikkeld door een training. Maar andersom werkt het ook heel goed, dat wil dus zeggen. Train je veel dan reageert je lichaam daarop door extra spiermassa aan te maken om de trainingsprikkel steeds beter te doorstaan. 

Opnieuw beginnen of toch niet?

Uit een onderzoek op muizen is gebleken dat spiergeheugen daadwerkelijk bestaat. De spieren van de muizen werden geprikkeld door elektrische schokjes. Hier werd natuurlijk op te duur mee opgehouden om te zien wat de effecten waren, zo kwamen de onderzoekers erachter dat zelf na een lange tijd geen schokken te geven, de cellen die door schokjes getraind waren nog steeds aanwezig waren. De celkernen bleven dus zitten in de spiercellen, waar voorheen nog werd gedacht dat dit weg ging.

 

Het is dus belangrijk om al op jongen leeftijd te beginnen met sporten/ krachttraining. Hier heb je dus op latere leeftijd veel aan omdat je lichaam de celkeren als waren bewaard in de spiercellen. (30/40 lang niks meer doen is natuurlijk een ander verhaal.) Het belangrijkste is dat je er dus voor lange tijd, zo niet permanent, van profiteert als je vroeg begint met trainen. Goed nieuws voor iedereen die wel eens in een sportschool is geweest heeft wel eens gehoord dat fitness een ondankbare sport is omdat je volume en kracht zo weer verdwijnt als je even niks doet. Het verklaart dan ook waarom je als getrainde krachtsporter of sporter na een periode van rust weer snel op niveau kan trainen. 

Hoe snel komt je spiermassa dan terug?

De vraag die iedereen heeft en dan denk ik ook meteen de belangrijkste vraag is hoe snel krijg ik mijn spiermassa dan terug als ik weer begin met trainen. Hier is heel erg moeilijk antwoord op te geven want het hangt natuurlijk wel van een paar dingen af,

  • Hoe lang en intens je voorheen hebt getraind. 
  • Op welke leeftijd je voorheen hebt getraind. 
  • Hoe lang je pauze hebt genomen. 
  • Wat je tijdens je pauze al dan niet nog hebt gedaan.

 

Wat natuurlijk ook meespeelt is hoeveel ervaring en kennis heb je? Als je al op een vroege leeftijd bent begonnen met krachttraining en dit doe je nu al meerdere jaren. Dan heb je ook al meer kennis en ervaring dan iemand die net pas is begonnen. Naast de algemene kennis over training, voeding weet je ook op welk type training jouw lichaam het beste reageert. Dit geeft je natuurlijk dan ook al snel een voorsprong op de rest waardoor je nog sneller je spiermassa terug kan winnen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.